zondag 18 november 2018

De kunst van het selecteren. Speciaal

Ik sta op het punt te boarden voor de najaarsreis naar Japan en wil nog enkele koi gedachten met jullie delen. Het water liep ons in de mond van de beelden van de prachtige Sakai FF kohaku die onlangs de wereld overgingen. De koi die geveild werd voor een slordige anderhalf miljoen euro en daarmee een nieuw wereldrecord vestigde. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat deze vis prachtig is en tot de absolute top behoort. Ze heeft zelfs al een Grand Champion titel op zak!
Een oude wijze spreuk uit de koiwereld gaat als volgt: “Een goede koi is niet duur, alleen een slechte koi is duur”. Koicenter Tiel ondersteunt de hobby van elke vijveraar. Van de beginnende hobbyist met beperkt budget tot en met de veeleisende hobbyist die een prijs op de koi shows wilt winnen. Ik zie het dan ook als mijn missie om de beste vissen in iedere prijsklasse te selecteren. Vissen waar nog ruimte zit voor ontwikkeling, die lang mooi blijven en gezond en sterk zijn.

Ook deze reis naar Japan word ik weer vergezeld door een enthousiaste hobbyist. Deze week ontving ik een update van een klant die op een vorige reis mee ging, Michael Stork. Michael heeft de NVN Koi University gevolgd en sommige van jullie zullen wellicht wel eens op FB zijn koiblog hebben gelezen. Vanaf nu zal hij regelmatig een stukje over de hobby voor ons schrijven. Hieronder zijn eerste korte bijdrage:

Hoi Joachim! Samen selecteerden wij vorig jaar mei een betaalbare showa bij de kweker Hoshikin. Deze kweker is fameus voor zijn geweldige kohaku, maar timmert ook aan de weg met een nieuwe showa lijn met ouderdieren van Dainichi. Bij de vissen die de laatste selectie niet hadden gehaald, zogeheten tateshita, viel ons een kleine maar opvallende tosai op. Slechts 24 centimeter groot, beetje mager en zwemmend tussen de broertjes en zusjes jumbo tosai van wel 40 centimeter. Wat er uit sprong was een oogverblindend shiroji(wit) met een blauwe gloed vol met belofte van opkomend sumi(zwart). Op de foto’s is te zien dat de niet geforceerde groei prima is geweest naar inmiddels 48 centimeter en de bouw, die niet optimaal was, sterk verbeterd. De huidkwaliteit is nog steeds stralend en ze is klaar om tijdens de winter weer verder aan het sumi te werken. Als je de kunst van het selecteren beheerst, hoeft goede koi niet duur te zijn!

Michael bedankt! En natuurlijk welkom bij het team van Koicenter Tiel. We kijken uit naar je volgende blog.

Zoekt u al heel lang een speciale koi? Stuur mij dan uw zoekopdracht via "Zoekopdrachtformulier" En lees de komende 2 weken vooral mee op ons koihunt blog om als eerste de nieuwe aanwinsten te zien.

Groet Joachim

Klik op de foto voor een pop-up

Previous Next Play Pause
Lees 218 keer

Zoek, sorteer en vind

Koicentershop.nl

7000producten

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u direct contact met ons opnemen...

Klik hier voor de contactgegevens