zondag 18 november 2018

De toekomst van het patroon. Speciaal

  • Geschreven door  Koicenter Tiel

Het patroon van de koi is een van de beoordelingscriteria om vast te stellen hoe goed of beloftevol een koi is. In de beoordeling van kwaliteit ruim ondergeschikt aan de body en de huidkwaliteit, maar wel het eerste wat menig hobbyist opvalt. En zeg nou zelf, je moet er toch ook elke dag naar kijken! Over smaak valt niet te twisten en iedereen heeft zijn eigen voorkeur.

De kwekers hechten minder waarde aan het patroon bij jonge vissen. Zij proberen zich juist voor te stellen hoe dit patroon zich in de loop van de jaren zal ontwikkelen en beoordelen de vis op die toekomstige potentie. Kwekers weten ook dat er een groot verschil tussen Azie en Europa is als het gaat om de waardering van patroon. Voor Europeanen is dit belangrijker en dus houden kwekers hier rekening mee in hun selectieproces en prijs voor de Europese markt.
Waar kunt u zelf naar kijken bij het selecteren van een Koi, wat geeft u de beste garantie op een vis die u ook in de toekomst veel plezier geeft? Ik neem u mee in de selectie van een Kohaku (witte koi met rood patroon) en welke handvatten u helpen.

Balans
Bekijk de vis van boven en trek een denkbeeldige lijn door het midden en verdeel de vis in 4 gelijke parten. Is op ieder stukje te zien dat het om een kohaku gaat? Heeft ieder stuk evenveel beni(rood)? Stelregel is dat hoe meer balans, des te sierlijker en rustiger een vis oogt.

Koop je een vis die kleiner is dan 50cm, dan mag het patroon nog best grof ogen en wat te veel beni hebben naar uw zin. Drie zomers verder waarin u flink heeft gevoerd en de koi in lengte en body is toegenomen, is uw vis veel meer in balans.

Kop
Een kohaku moet een gematigd rood patroon op het hoofd hebben, niet teveel patroon (menkaburi), bij voorkeur tussen de ogen geplaatst. Een heel afwijkend patroon wat ook een oog bedekt kan de vis spannend maken en de zogeheten x-factor geven.

Staart
Op het staartstuk (odome) wil je zowel rood als wit zien. Het mooist is een rood patroon dat overgaat in wit (shiroji) iets voordat de staartvin begint.

Laterale lijn
Aan de zijkant van het lichaam loopt de laterale lijn. Omdat een koi vanuit de buik groeit, wordt deze lijn zichtbaarder naarmate de koi groeit. Een rood patroon komt krachtiger naar voren als het geheel omgeven wordt door een band van shiroji eronder. Selecteer een jongere vis daarom altijd op een rood patroon dat maximaal tot aan of liever iets boven de laterale lijn eindigt. In de loop van de tijd zal daardoor het patroon mooier en versterkt worden.

Durft u het toekomstig patroon van onze nieuwe aankopen te voorspellen? Neem de proef op de som! Op onze site, FB en Instagram stelt Joachim u zijn nieuwe selectie voor. Laat ons weten wat uw favoriet is en waarom. Ook wanneer u niet kunt kiezen, helpen wij u graag.


Hartelijke koigroet,

Michael
Koicenter Tiel

Lees 73 keer