Vragen?: (+31) (0) 344 - 66 44 60

- As zondag 27-9 extra koopzondag van 12.00 - 17.00 uur -

Wij stoppen ermee...

Na bijna 20 jaar heb ik besloten te stoppen met onze winkel op de newtonstraat in Tiel.

*Vanaf 18 september beginnen wij met de speciale uitverkoop!*

Lees meer.....

Vertrouwen

  • Written by  Michael Stork

VERTROUWEN

Het kopen van koi is de afgelopen jaren op meerdere vlakken veranderd. Vijftien jaar geleden zochten klanten vissen altijd uit in de winkel en namen deze direct mee naar huis. Nu worden koi gekocht vanaf een foto en/of een filmpje, terwijl de vis nog bij de kweker in Japan zwemt.

Social Media
We leven in een maatschappij, waarin uiterlijk vertoon erg belangrijk is. Mensen laten vaak alleen de leuke en de mooie kanten van zichzelf zien op social media. Het beeld dat je ziet is vaak niet de realiteit. Een foto van de zojuist gemaakte maaltijd wordt vanuit alle hoeken geschoten, en daarna bewerkt en geretoucheerd. Dames op Instagram poseren met ingehouden adem en met opgetrokken Barbievoet om hun benen langer te laten lijken. Er zijn hele tutorials hoe je het beste voor de dag komt. eigenlijk is het een vorm van bedrog, volksverlakkerij en zeker niet de realiteit. Maar wat heeft dit nu met onze hobby te maken?

Schoonheid is relatief en bewerkelijk
De koihobby draait om esthetiek. Een duur woord voor schoonheid. Koi worden geselecteerd en verkocht op basis van hoe mooi en bijzonder ze zijn. De duurste en meest bijzondere worden vaak via een veiling verkocht met als enig doel opbrengstmaximalisatie. De vissen worden vooraf gepresenteerd op social media. Natuurlijk maken en bewerken professionele fotografen deze foto’s. Het is dus van belang die vissen wel in levende lijve te controleren. Is de vis in werkelijkheid zo goed als op het plaatje? Een goede dealer met kennis van zaken doet dat zelf of heeft een agent in Japan die hij volledig kan vertrouwen om dit voor hem te doen.

Shinrai (=vertrouwen)
Vertrouwen, daar draait het om. Ook jij als klant toont vertrouwen wanneer je een vis koopt via het internet die je nog nooit hebt gezien. Je moet er dan maar op vertrouwen dat:
- de vis van een goede prijs/kwaliteitverhouding is
- de vis geen defecten of gebreken heeft
- de foto niet bewerkt is om de vis mooier te laten lijken
- de dealer wel echt kundig is in het selecteren
- er een goede quarantainezorg is

Ik heb de laatste jaren wel vijftig verschillende vissen gekocht bij diverse dealers. Naar mate mijn kennis van koi steeg door het eindeloos bestuderen en lezen van koiboeken, magazines en volgen van cursussen, koos ik steeds selectiever de dealer en vis. Koi die ik in het begin kocht zou ik nu niet meer aanschaffen. Maar ook bij sommige dealers zul je mij niet meer zien. Door schade en schande wordt men wijs, ook ik :).

Mijn advies voor jullie als trouwe lezers van mijn blog; denk eens terug aan alle vissen die je ooit hebt gekocht. Denk aan de ontwikkeling die de vis heeft doorgemaakt. Denk aan de begeleiding tijdens het aankoopproces. En als laatste denk aan de keren dat het misging of tegenviel en hoe dat werd opgelost door de dealer. Weinig is zo moeilijk en onvoorspelbaar als de aankoop en verkoop van levende have. Wees dus zorgvuldig en selectief bij het schenken van je vertrouwen. Op de lange termijn leidt dit tot meer en langer plezier van je vijverbestand.

Met warme koigroet in dit koude weer,

Michael
Koicenter Tiel

Read 2707 times

Zoek, sorteer en vind je Koi

Koicenter Nieuws

koicenter tiel nieuws

Selectie van onze Koi