Vragen?: (+31) (0) 344 - 66 44 60

Wij stoppen ermee...

Na bijna 20 jaar heb ik besloten te stoppen met onze winkel op de newtonstraat in Tiel.

*Vanaf 18 september beginnen wij met de speciale uitverkoop!*

Lees meer.....

Wat nou winterstop??

  • Written by  Michael Stork

We hebben de feestdagen achter de rug en Koning Winter heeft nog steeds niet zijn tanden laten zien. Door de zachte temperaturen zijn mijn vissen nog goed actief. Mijn overkapte vijver is al geruime tijd een mooie stabiele 9 graden. Ik voer dus nog steeds. Uiteraard aangepast aan de behoefte van mijn vissen. Door je bestand zorgvuldig in kaart te brengen is het eenvoudig vast te stellen hoeveel voer je vissen nodig hebben. In een toekomstig blog daarover meer. Zodra mijn watertemperatuur onder de 8 graden duikt stop ik tot het voorjaar met voeren, ook al zou het water weer wat warmer worden. Gestopt blijft gestopt!

Hoe zit dat met die voorstop?
Hebben mijn vissen dat nodig? Of niet? De belangrijkste reden om volledig te stoppen met voeren in de winter is de waterkwaliteit. Je koude water is helder door mechanische filtratie (trommel,borstel etc). Dit betekent niet dat je waterwaardes ook goed zijn. Je bioloog ligt namelijk behoorlijk op zijn gat. Veel bacteriën zijn afgestorven. Veel voeren gaat de waterwaardes onherroepelijk verslechteren. Vaak komt de vraag van beginnende hobbyisten om alles dan maar uit te schakelen. Doe dit niet! Zelfs in rust produceren vissen afvalstoffen. Dus alles vooral door laten pompen. Stilstaand water is dood water en gaat bacteriële problemen opleveren in de lente.

Ik dwaal af, die voerstop…was die nou nodig? Ja, een voerstop kan goed zijn voor je koi. Zeker na een zomer en herfst waarin volop gevoerd is en de nodige centimeters groei zijn gepakt. De rust doet een koi goed. Het kleurpigment krijgt de tijd om zich aan te passen aan de grotere body. Het beni (rood) wordt weer intenser van kleur. Vaak komt verdwenen sumi (zwart) weer terug, of het breidt zich uit en verdikt in mooie zwarte pianolak. Koi is van nature ingesteld op de vier seizoenen. Afhankelijk van het seizoen en de watertemperatuur zal de vis paaien, groeien, reserves aanleggen, eten of juist stoppen met foerageren. Je vijver het hele jaar op 24 graden stoken, of een koude schaduwrijke vijver die nooit boven de 17 graden komt, beide situaties zijn niet optimaal. Je ziet dit terug in de ontwikkeling van de vissen. In het eerste voorbeeld groeien de vissen hard, maar de huidkwaliteit blijft achter. Cellen blijven zich op een hoog tempo delen. De koi verouderen sneller van buiten en binnen. In het andere voorbeeld groeien de vissen vaak niet goed en hun weerstand tegen ziekteverwekkers is laag.

Voerstop in de zomer
Het meest efficiënt toepassen van een voerstop doe je midden in de zomer als je vijvertemperatuur boven de 20 graden is. De weerstand van de vis is dan optimaal om met de stress van de voerstop om te gaan. Het metabolisme van je koi draait op volle toeren en spreekt snel de vetreserves aan. Dit proces draagt bij aan een positieve body-ontwikkeling en impuls om juist in de lengte te groeien. Meer over de zomerse voerstop in een toekomstig blog.

Voerstop in de winter
Zoals ik al in mijn inleiding schreef, is stoppen definitief. Daarom wil ik zo lang mogelijk doorvoeren. Het heeft mijn voorkeur om laat te stoppen, zodat de vissen niet te snel door hun vetvoorraad heen zijn…Maar ook om laat weer te beginnen met voeren in de lente. Het is namelijk onmogelijk zonder problemen weer een filter op te starten in te koud water.
Wanneer moet ik dan stoppen met voeren? Ik voer tot 8 graden aan. Op deze temperatuur is er nog voldoende activiteit om viermaal in de week een kleine hoeveelheid te voeren. Ik voer nu zo’n 8 procent van de hoeveelheid die dagelijks in de zomer voer. In een toekomstig blog leg ik meer uit over hoeveel je voert in elk seizoen en bij welke temperaturen.

Het is niet zo dat ik bij 8 a 9 graden altijd mijn vissen voer. Dit is onder voorwaarde:
- Van een ingedraaid en goed functionerend filter in de voorgaande zomer
- dat het najaar is
- dat de vissen niet te vet zijn

Ik ken ook hobbyisten die al bij 10 graden stoppen. Dat is ook prima, iedere vijver en ieder bestand is anders. Zolang je het maar voor jezelf kunt beredeneren waarom je doet wat je doet. Hoe meer aanpassingen (wandisolatie, kap, bijverwarming etc.) je aan de vijver hebt gedaan om de temperatuur te beheersen des te korter de voerstop hoeft te duren. Meestal duurt mijn winterse voerstop 3 maanden. Langer kan, maar mijn ervaring is dat te magere vissen sneller last hebben van uitbraken van parasieten in het voorjaar.

Volgende week zal ik meer vertellen over de winterse ontwikkeling van een paar vissen in mijn eigen vijver.

Namens iedereen van ons team: De beste wensen voor een TOP vijverjaar!

Michael
Koicenter Tiel

Read 1862 times

Zoek, sorteer en vind je Koi

Koicenter Nieuws

koicenter tiel nieuws

Selectie van onze Koi