Vragen?: (+31) (0) 344 - 66 44 60

Wij stoppen ermee...

Na bijna 20 jaar heb ik besloten te stoppen met onze winkel op de newtonstraat in Tiel.

*Vanaf 18 september beginnen wij met de speciale uitverkoop!*

Lees meer.....

LEREN DOEN WE ALLEMAAL

  • Written by  Michael Stork

blog vijver

Na het teruglezen van mijn vorige blog heb ik spijt van mijn opmerking over het uitblijven van de winter. Nu het op de dag vriest, is mijn watertemperatuur gezakt naar een graad of 6 1/2. Gelukkig ben ik ruim een week geleden, op basis van de weerberichten, definitief gestopt met voeren. De drastische afkoeling van de vijver en het pak sneeuw op mijn vijveroverkapping is de bevesti-ging van mijn besluit. Ik had vorige keer beloofd het over de body-ontwikkeling van mijn eigen vissen te hebben. Door de weeromslag behandel ik een actueler onderwerp.

Iedere vijver is uniek
Ik heb het al vaker gezegd dat iedere vijver uniek is. Liefhebbers discussiëren vaak over wel of niet verwarmen, overkappen en verversen in de winter. Er is echter geen wetmatigheid dat een maatregel altijd moet worden toegepast. Een goed voorbeeld hiervan:
In het westen van het land is vijver A. Deze heeft een volume van 60 kub en is 2 meter diep. Hij is volledig ingegraven en ligt windluw in de tuin. Ook is er een hoog grondwaterpeil. Meerdere win-ters laten zien dat deze vijver zonder overkapping nooit afkoelt onder de 6 graden. Door de lig-ging, plaatsing en het grote volume is deze vijver constant van temperatuur. Het afkoelen gaat geleidelijk en komt (praktisch) nooit op een kritieke temperatuur voor de koi.

In het noorden van Nederland ligt vijver B. Deze vijver heeft een volume van 12 kub, komt 40 centimeter boven het maaiveld uit en is 1,25 meter diep. De vijver heeft een fraaie ruit op de lange zijde. De eerste winter is een feit voor deze vijver en vissen. Na de vreselijke nitrietpieken door het opstarten van het filter komen de daardoor niet optimaal gevoerde vissen nu in de problemen. Als de beginnende hobbyist van Vijver B op social media vraagt wat hij moet doen, nu zijn vissen kantelen en apathisch op de bodem liggen, zal hij tientallen al dan niet goedbedoelde adviezen en verwijten krijgen.

Het gaat er hier niet om of de ene vijver beter is dan de andere. Wat wel duidelijk is, is dat je elke vijver op z’n eigen unieke manier moet managen. Sommigen hebben wat meer aandacht nodig dan anderen.

Leerproces
Het verhaal van vijver B komt de mensen die lid zijn van koigroepen en fora vast bekend voor. Het is een cyclus van vol trots, “kijk hier de foto’s van mijn nieuwe vijver”, naar “help ik kom niet van mijn nitrietprobleem af”. Bij de eerste kou liggen de koi op hun zij en wordt er gevraagd of er overkapt moet worden. Uiteindelijk wordt het weer lente en slaan de parasitaire en bacteriële problemen toe.

Tegen die hobbyisten die worstelen met de hobby, wil ik zeggen dat iedere doorgewinterde vijveraar ooit problemen had. Het gaat erom hoe je ze oplost en wat je ervan opsteekt. Zie het als een leerproces en haal je informatie op de juiste plek!

Doorbreek de vicieuze cirkel
Herken je jezelf in het verhaal van vijver B. Hebben jouw koi nu last van een te lage watertemperatuur? Er zijn diverse oorzaken dat je vissen nu worstelen met de temperatuur. Ik kan die niet allemaal uitgebreid bespreken. Wel benadruk ik 2 punten waar je op korte termijn je voordeel mee kunt doen. Dit zijn absolute minimumtemperatuur en temperatuurconstantheid.

Minimumtemperatuur
De ideale temperatuur voor een niet verwarmde vijver in de winter is tussen de 6 en 9 graden. De absolute minimumtemperatuur is 4 graden Celsius. Onder de 4 graden is levensbedreigend voor jouw vissen. Karperachtigen zijn evolutionair ontwikkeld met een minimale temperatuur van 4 gra-den. Water op die temperatuur is het zwaarst is en zakt naar de bodem. In grote partijen water in de natuur overleven karpers door op de bodem te liggen als het vriest. Jouw koi gaan dus ook op de bodem liggen, dit is natuurlijk gedrag. Op hun zij liggen is dat niet!
Alleen in vijvers vindt dit natuurkundige verschijnsel van zwaarder water niet plaats. Dus als je vijver bevroren is dan is het gewoon te koud…ook op de bodem.

Temperatuur constantheid
In vorige blogs heb ik het gehad over de invloed van stress op het immuunsysteem van koi.
Temperatuurschommelingen geven de koi stress en je vissen hebben het nu al zo zwaar. Probeer de afkoeling van de vijver te beperken tot 1 graad per dag. Koelt hij sneller af dan moet je maatregelen nemen.

Ik heb een drietal noodmaatregelen voor je wanneer je vijver te snel afkoelt of simpelweg te koud is;

1. Meet elke dag de temperatuur van de vijver en observeer je vissen (kantelgedrag). Geen thermometer? Dan moet je die heel snel aanschaffen.
2. Wil je de temperatuur omhoog krijgen of de afkoeling afremmen? Meet de temperatuur van je kraanwater. Grote kans dat dit een aantal graden warmer is dan je vijverwater. Laat de hele dag een straaltje vers water in je filter lopen. Wanneer je geen overloop hebt, doe dan een dagelijkse      verversing. Is de temperatuurstijging te laag? Ververs dan meer!
3. Ik ben geen voorstander van zout in de vijver. Dit is een maatregel die je maar voor 2 zaken toepast. De bekendste is natuurlijk bij een langdurige nitrietpiek. Wat veel mensen niet weten is dat je kantelende vissen in te koud water kunt ontlasten door 0,2% vijverzout toe te voegen. Let op dat je weet wat de exacte inhoud is van je vijver. Weeg het zout af. Gooi het niet rechtstreeks in de vijver of op je bioloog. Meng het met lauw water en neem een dag de tijd om het geleidelijk toe te voegen aan je vijverwater.

Kom je er echt niet meer uit deze winter? Zoek dan hulp bij een betrouwbare dealer, een koidokter of een van de 2 koiadviesgroepen die huisbezoeken verrichten.

Met warme koigroet in dit koude weer,

Michael
Koicenter Tiel

Read 2651 times

Zoek, sorteer en vind je Koi

Koicenter Nieuws

koicenter tiel nieuws

Selectie van onze Koi