Vragen?: (+31) (0) 344 - 66 44 60

Wij stoppen ermee...

Na bijna 20 jaar heb ik besloten te stoppen met onze winkel op de newtonstraat in Tiel.

*Vanaf 18 september beginnen wij met de speciale uitverkoop!*

Lees meer.....

Voedingsstrategie zomer 2019

  • Written by  Michael Stork

In de Facebookgroepen over koi kom ik regelmatig de vraag van hobbyisten tegen over welk voer nou goed bevalt. Best een lastige materie en volop “voer” voor discussie.

Ten eerste natuurlijk het budget. Welk bedrag ben je als hobbyist bereid om uit te geven per jaar aan het voer van je vissen? Er is al voer voor een paar euro per kilo, tot aan specialistisch voer van 40 euro per kilo. Dit is eigenlijk net als met het kopen van koi. Ze zijn er van drie tientjes, maar ook van 30 mille. ;)
Als tweede is van belang wat je doel is met het voeren. Wil je dat de vissen optimaal groeien? Of wil je hun weerstand verhogen? Mag het water wel of niet troebel worden door je voergedrag?

Als je de voorgaande vragen hebt beantwoord komt het aan op het kiezen van het merk (of merken) voer dat je gaat aanschaffen. Labels blinken helaas niet altijd uit in het vertellen wat nou echt in die zak geurige pellets zit. Dus dat maakt vergelijken nog lastiger. Als je uitgaat van al die flitsende verpakkingen met Oosterse namen dan lijkt het wel of je straks allemaal Grand Champions hebt rondzwemmen. Helaas is het zo dat wat niet in de vis zit qua potentie, er ook niet uitkomt.

Voercalculator
Laten we beginnen met het bepalen de hoeveelheid voer die je deze zomer nodig hebt. Dat is afhankelijk van 2 belangrijke parameters, namelijk het aantal kilo vis in de vijver en de temperatuur van het water. Met behulp van tabellen die rondzwerven op het internet is vast te stellen hoeveel iedere vis weegt in je vijver. Op basis van lengte, geslacht en body kun je zo zeer nauwkeurig bepalen hoeveel kilo vis er in je vijver rondzwemt. Om te voorkomen dat jullie als lezer afhaken heb ik een eenvoudigere weg naar succes. Op je smartphone kun je een app downloaden van de NVN. Deze is bedacht door een hobbyist genaamd Koen Gevers. Je upload al je vissen met een foto, voert de lengtes en de watertemperatuur in en hoppa… Je ziet meteen wat je vissen per dag moeten eten over hoeveel maaltijden verdeeld. Valt het je op hoeveel meer je vissen eten bij 24 graden tov 18 graden? Je snapt nu vast dat je vissen een stuk harder groeien bij 24 graden en dus ook veel meer eten nodig hebben.

Nou is iedere vijver uniek, ik zeg het vaker, maar dat gaat ook op voor watertemperatuur. Dit is allemaal afhankelijk van zonligging , diepte, beschutting etc. Dus graaf in je geheugen en bedenk de gemiddelde watertemperatuur voor de 4 zomermaanden. Ik zelf bepaal dit op:

- Juni 19 graden x 30 dagen x 395 gram voer
- Juli 20 graden x 31dagen x 444 gram voer
- Augustus 21 graden x 31 x 493 gram voer
- September 18 graden x 30 dagen x 345 gram voer

Dit komt in mijn geval uit op ongeveer 50 kg voer voor de zomer. Trek daar nog wel je eventuele voerstop vanaf die je wellicht tijdens je vakantie toepast en je weet hoeveel voer je moet aanschaffen.

Wat vind ik belangrijk?
Het zou voor de hand liggen om nu heel hard te roepen dat groei het belangrijkste is! Natuurlijk worden koi imposanter naarmate ze groter groeien. Maar de basis voor een goede groei is een goede weerstand. Het liefst kies ik dus voor voer waaraan toevoegingen zijn gedaan die de weerstand van de koi van binnenuit stimuleren. Vorig jaar heb ik naar tevredenheid Chlorella voer gegeven. Dit jaar ga ik uitproberen wat de positieve effecten zijn van beta glucanen en Biolex-MOS.
ß-glucanen worden gemaakt uit gistcelwanden die de weerstand van de koi kunnen verbeteren. Ik heb onder andere een onderzoek gevonden van de Universiteit Gent over de toediening van beta glucanen in petfood. Bij dierproeven met muizen, ratten en varkens waren de bevindingen op het gebied van algehele weerstand, afweer tegen pathogenen, groei en insulineresistentie(lees overgewicht) positief. Ook in een Pools Veeartsen Journaal vond ik een verslag van goede resultaten bij lammeren. Ik vind het belangrijk om vanuit onafhankelijk onderzoek bevestigd te krijgen dat iets werkt en niet alleen maar te vertrouwen op beweringen van een fabrikant. Om compleet te zijn heb ik hieronder ook de uitleg van de fabrikant toegevoegd.

“Biolex-MOS is een product uit de categorie ‘prebiotica’. Prebiotica zijn geen levende bacteriën maar onverteerbare voedselingrediënten die een positief effect kunnen hebben op de spijsvertering. Dit komt doordat prebiotica in staat zijn de groei en/of metabole activiteit (stofwisseling) van één of een beperkt aantal nuttige bacteriën in het darmkanaal van de gastheer te stimuleren. Biolex-Mos is een voedseladditief (toevoeging) dat is afgeleid van de celwand van de gist genaamd Saccharomyces cerevisae. De celwand van deze gist is opgebouwd uit verschillende eiwitten, koolhydraten en op vet gebaseerde componenten, inclusief saccharide-structuren, oftewel suiker-structuren genaamd Mannanoligosacchariden (MOS).

Mannanoligosacchariden (MOS) komen voor in de celwand van gisten en zijn betrokken bij de communicatie tussen de cellen onderling. MOS worden beschouwd als een prebiotica omdat dit, nadat het is opgegeten, niet wordt afgebroken door de verteringsenzymen van de gastheer. MOS kan echter wel worden benut als voedselbron voor nuttige bacteriën die aanwezig zijn in het darm-stelsel en die een positief effect hebben op de spijsvertering.
Hoe werkt Biolex-Mos? Biolex-Mos doet twee unieke dingen in het darmkanaal. Allereerst bindt het zich aan het ‘Type I fimbrae’ (de kleine variant van de beter bekende ‘flagellen’) van verschillende ziekteverwekkers (Aeromonas, pseudomonas, vibrio, etc.). Hierdoor kunnen deze ziekteverwekkers zich niet meer hechten in het epitheel (dekweefsel) van de darmwand (door plaatsing van receptoren). Op deze manier wordt zowel het risico dat schadelijke bacteriën het spijsverteringskanaal kunnen aantasten als het risico op een infectie aanzienlijk verkleind. Ten tweede veroorzaakt Biolex-Mos door het oproepen van een directe antilichaamreactie tegen pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën een algemene stimulatie van het immuunsysteem.
Daarnaast kan Biolex-Mos, net zoals alle andere prebiotica, natuurlijk ook benut worden als voedselbron voor nuttige micro-organismen.”

Terug naar mijn eigen verhaal. Ik denk dat jij als lezer graag je vis optimaal laat groeien. Voorwaarde voor die groei, behalve de temperatuur, is een goede kwaliteit eiwit in het voer. Mijn advies is om voer te kopen waar duidelijk op staat dat de pellets gemaakt zijn van dieren afkomstig uit het aquatisch milieu. Dus vismeel, krill, garnalen etc zijn uitstekende leveranciers van eiwit waar de koi het grootste gedeelte van kan benutten. In de inferieure voeren zitten vaak eiwitten van dubieuze afkomst(landdieren en of teveel plantaardig eiwit). Uiteraard zit aan alles een prijskaartje, en een hoge prijs is geen garantie voor kwaliteit. Daarom is het ook belangrijk te kijken naar de resultaten die behaald worden met voer in de praktijk. Bijvoorbeeld in een professionele opgroeilocatie van koi of bij grow-out resultaten van hobbyisten.

Mijn keuze
Dit jaar kies ik om te voeren met de premium lijn van Ojiya, aangevuld met JPD en natuurvoer. Dit heb ik besloten op eerdere ervaringen. Een aantal hoge kwaliteit vissen van mij waren ruim een jaar in externe opgroei op basis van Ojiya voer, met goede resultaten. Ook een aantal andere vissen van medeKoihunters zijn toen de opgroei ingegaan. Ik kan zeggen dat de ontwikkeling zeer bijzonder was. Check Joachim zijn FB maar eens op een Isa Showa en een Shintaro Sanke (yonsai). Beide vissen zijn niet alleen bizar gegroeid, maar met name de huidkwaliteit en de glans waren sterk verbeterd. Ik hoop echt dat de eigenaar deze vissen, in de toekomst, eens naar een grote show brengt.
Waarom dan nog JPD voeren? Een aantal jaren terug woonde ik een lezing van Ryuichi Yoshida bij over JPD-voer. Dit vond ik reuze interessant, met name de filosofie en het ontwikkelproces van deze voerlijn. JPD is pas sinds enkele jaren verkrijgbaar in Nederland. Het wordt gewoon lokaal geproduceerd naar het Japanse recept uiteraard. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig hoe dit gaat bevallen. Het natuurvoer dat ik gebruik, bestaat uit gammarus, zijderupsen en meelwormen.

Mijn voerschema (Jun-Okt)
- 2 weken JPD Fujizakura
- 1 week 80% Fujizakura en 20% Ojiya Excellent zinkend
- 1 week 50% Fujizakura, 40% Grower met BioMOS en 10% Ojiya Excellent zinkend
- 9 weken (inclusief 2 weken voerstop) 50% Grower, 42,5% Excellent drijvend/zinkend en 7,5% natuurvoer
- 2 weken afbouw groeivoer terug naar Fujizakura

Als je kijkt naar de opbouw van dit schema dan piekt het echt in het laatste gedeelte van de zomer. De vis pakt deze periode de meeste groei en werkt aansluitend aan de winterreserves.

Uitgangspunten voor het voeren zijn;
- De watertemperatuur is leidend voor de hoeveelheid die gevoerd wordt
- Al het voer wordt een minuut geweekt voordat het de vijver in gaat, om vertering te verbeteren
- Onder de 20 graden geen groeivoer geven
- Ook in de zomer wordt zinkend voer bijgevoerd om voederstress te minimaliseren

Ik hoop dat sommige lezers nu beter weten welke hoeveelheden ze per dag moeten voeren en wellicht ben je ook benieuwd geraakt naar de voercombinatie van mij. Dus vraag gerust aan Joachim advies in de winkel wanneer je weer voer komt kopen.

 

Met hartelijke koigroet,

Michael
Koicenter Tiel

Read 1899 times

Zoek, sorteer en vind je Koi

Koicenter Nieuws

koicenter tiel nieuws

Selectie van onze Koi